Information

Valp från Jomgardens?

Jag får många mail och frågor om kommande kombinationer och valpar vilket är jätteroligt. Ibland kan det ta en vecka eller två innan jag hinner få iväg ett svar men svar kommer oavsett alltid till slut och oftast inom närmsta dagarna. När du kontaktar oss via mail med ett intresse av valp vill vi gärna veta vad du har för planer med din framtida hund och kompis. Är det en hund till tävling/träning/utställning eller en härlig kompis till sällskap du söker? Har du planer på framtida avel/uppfödning? Är det en tik eller hane du är intresserad av eller spelar det ingen större roll? Hur och var bor ni? Hur kommer vardagen att se ut? Följer hunden med till jobbet eller är den på hunddagis alternativt hemma? Finns det redan en hundkompis/hundar i familjen? och har någon av er haft hund/hundar tidigare? Många frågor blir det men det är trots allt inte bara en hund utan en helt ny familjemedlem ni kommer få hem!

Jag skriver upp er på vår intresselista och jag håller er uppdaterad när parning är gjord och när jag är säker på att tiken är dräktig. Vi hörs sedan på telefonen för lite mer kontakt. När valparna är födda kan det ta några dagar innan mail kommer. Mer eller mindre alltid kommer valparna på natten och ibland luras blivande mamma så man är vaken flera nätter och väntar och passar så vi behöver med andra ord komma ikapp lite med sömn och få lugn och ro med de små och se att allt är bra med den nya lilla i familjen.

Vi lovar inte bort några valpar innan dom är födda utan är noga med att rätt valp ska få rätt ägare, personligheten hos valpen ska matcha vad den tilltänkta ägaren vill göra med sin hund. När valparna är födda får ni tidigt reda på om det finns möjlighet att reservera en valp i kullen. Exakt vilken av valparna som kommer bli just er valp kommer sedan oftast att dröja innan vi vet och beror helt på vad dom växer upp till för små individer, ibland kan det dröja upp till de är 6-7 veckor. Jag har full förståelse om man fastnar speciellt för någon av valparna och man får självklart komma med önskemål om vilken valp man tror kommer passa bäst men vi säljer inte valp bara utifrån färg/teckning utan rätt individ ska komma till rätt ägare för bästa tänkbara förutsättning och i slutänden bestämmer jag vilken valp som flyttar till vem.

Förutom information och nyheter här på hemsidan finns det även en FB-grupp som heter Jomgarden’s Kennel om ni vill gå med där. Ibland kommer det ut nyheter där innan jag hinner uppdatera här på hemsidan.

jomgarden@gmail.com

Mobil: 0709-385 117 eller jobb 0173-610 56

Hur har valparna det sina första 8 veckor?
Att få chansen att följa en valpkulls utveckling på så nära håll är väldigt intressant och inte minst lärorikt. Många timmar har gått åt till att bara sitta och studera de små liven, och jag ser redan fram emot nästa valpkull för att kunna jämföra. Det är väldigt spännande att följa upp de små valpar och se vad det blir av dom och hur de kommer att utvecklas.

Jag har den otroliga förmånen att ha mitt eget företag och kan styra och ställa med mina arbetstider precis som jag vill. När jag har valpar så vill jag kunna umgås med dem så mycket som möjligt och med mitt jobb så brukar det bli väääldigt mycket semester. De dagar som jag måste jobba har jag mina pensionerade föräldrar som mer än gärna umgås med de små liven – alltså de måste mer eller mindre tränas i att vara UTAN mänsklig tillvaro. Valparna föds och bor första dagarna i mitt sovrum eller alternativt jag sover inne i rummet där valparna sen kommer att vara. Det känns skönt att lätt kunna titta till dem och övervaka så allt är okey första dygnen. Jag har även haft de andra hundarna hos mina föräldrar de sista dagarna innan valparna beräknas födas och sen ett par dagar när dom är alldeles ”färska”, allt för att den blivande mamman ska få lugn och ro och inte bli störd i onödan.
När den första tiden gått och allt är i sin ordning så flyttar valplådan till det blivande valprummet. Mina andra hundar flyttar hem. Tiken får själv bestämma hur mycket hon vill vara hos sina valpar och kan själv gå in och ut till dem. När valparna växer så växer även valplådan till dubbel storlek. Efter hand så öppnas ena kortsidan så de kan börja spatsera runt och busa. Jag gillar inte små hagar av kompostgaller utan valparna får tillgång till ett helt rum där de rumsterar om med alla sina leksaker. Aktiva små valpar behöver utrymme att röra och fritt busa runt på. Valparnas rum har hela tiden kvar den tresidiga lådan som de tidigare kullarna alltid har använt som sovplats. I och med att de har stor yta att röra sig på, och sin bestämda sovsställe så blir de fort vana att uppsöka tidning.

Med tiden som valparna växer och blir mer aktiva så får de även tillgång till köket och sen vartefter mer och mer av mitt lilla hus att utforska och röra sig på. I valprummet tillbringar de natten där de ofta sover nöjda efter en innehållsrik dag. När dom börjar bli äldre och mer fart på så får dom vara ute på tomten och härja runt, mer eller mindre beroende på årstid. Eftersom jag har ca 6 km till mitt hundtrim som idealiskt ligger hemma hos mina föräldrar blir det även tränade att åka bil för när de är tillräckligt gamla så är dom på ”dagis” inne hos mamma och pappa när jag har någon jobbardag. De blir även vana med att ha halsband. En hund med stort föremålsintresse är ”lättare” att träna med än en hund utan och mycket kan man bygga upp medan valpen är liten. Valparna har många olika sorters leksaker och jag uppmuntrar allt som gäller bära, apportera och sist men inte minst dragkamp. Samtliga valpar har haft otroligt med föremålsintresse och har haft en härlig vilja till dragkamp. Det är sen upp till varje ny ägare hur mycket kamp man vill bibehålla. Det är lättare att dämpa den när det finns än att bygga upp när den saknas. Valparna blir mycket hanterade en och en och även grunden i inkallning och andra små saker så som sitt innan man får kex. Det är härligt med valpar! När valparna blivit cirka fem veckor och allt är bra med valpar och mamma hund så börjar vi så smått ta emot besök. Ofta är det många som vill komma hit, först och främst de blivande valpköparna men sen såklart både gamla valpköpare och vänner samt rasintresserade vill komma och mysa med valparna vilket är jättebra för dom små.
Alla mina tidigare valpkullar finns under rubriken KULLAR i menyn, där kan man klicka sig vidare till varje kulls egna sida med länkar till kullens Dagbok fram till 8 veckors ålder.

Det finns mycket jag skulle kunna skriva om hur mina valpar växer upp osv men nu har du i alla fall fått en liten inblick i det… är det något specifikt du funderar över är alla frågor välkomna!

 • Vad får valpen med sig?
 • Valparna levereras tidigast vid 8 veckors ålder
 • Levereras registrerade i SKK, ID – märkta samt vaccinerade och avmaskade
 • Valparna levereras med veterinärbesiktningsintyg inte äldre än 7 dagar
 • Valpkullsförsäkrade – Dolda fel
 • Det foder som valpen är van vid, Royal Canin Junior, tuggben & godis
 • Utförlig information om det mesta i valppärm
 • Koppel & halsband, filt, leksak mm
 • Att jag ställer upp även efter du hämtat din valp är en självklarhet. Livstids support ingår med andra ord… du får en uppfödare på köpet.

Din hund är din största beundrare – ingen kan ifrågasätta dess lojalitet!

Om du respekterar din hund så kommer din hund att respektera dig!


Träna inför valpköpet…

 1. Häll ut pölar av kall äpplejuice på golvet och mattorna, och gå sedan runt barfota med ljuset släckt.
 2. Gå till jobbet i ett par sockor, där du strimlat tådelen i en mixer.
 3. Gå ut i regnet direkt efter det att du vaknat och säj, ”duktig valp, skynda dig nu, kissa och bajsa nu. Sluta lek med kopplet, kom igen nu…..”
 4. Täck alla dina finkläder med hundhår, ljust hår till mörka kläder och mörkt hår till ljusa kläder. Lägg också i några hundhårstrån i din mugg med morgonkaffe och i det nyöppnade smörpaketet.
 5. Lek apport med en våt tennisboll.
 6. Spring ut i snön barfota för att stänga grinden ut med vägen.
 7. Vält ut en korg med nytvättad tvätt på golvet.
 8. Lägg dina smutsiga underkläder på golvet i vardagsrummet när du skall få gäster.
 9. Hoppa ur din favorit fåtölj när din favoritserie närmar sig slutet och skrik, ”Nej, nej, inte där, det där skall du göra ute!”. Missa slutet av din favoritserie.
 10. Lägg chokladpudding på finaste mattan och försök inte städa upp det förrän du kommer hem från jobbet på kvällen.
 11. Hacka på bordsbenet flera gånger med en skruvmejsel.
 12. Slå sönder din fjärrkontroll med en hammare.
 13. Ta en mjuk och gosig filt direkt ur torktumlaren och linda den runt dig en mörk och ruggig höstkväll. Då får du en föraning hur det känns när din valp somnat i ditt knä……